tiistai 3. maaliskuuta 2009

Viro sääti lain pikavippien korkokatosta

Luin Moneymarketista uutisen, että Virossa säädettiin 25.02.2009 laki pikavippien ja pikalainojen korkokatosta. Laissa maksimi korko joka ns. pika/pienlainasta voidaan periä määriteltiin olevan kolminkertainen keskikorko pankkien tarjoamien kulutusluottojen korosta.
Eli mikäli pankit tarjoavat keskimäärin kulutusluottoja 20% korolla, saa pikavippiyhtiö ottaa 60% korkoa.

Korkokatot eivät ole lähtökohtaisesti toimineet missään Euroopan maassa, mutta kokemuksia niistä onkin vain pikavippejä edeltävältä ajalta. Korkokaton ideahan on ollut alunperin suojella kuluttajaa kovilta koroilta, mutta ei estää liiketoimintaa. Virossa säädetyn lain tapauksessa on ilmeisesti ollut nimenomaan estää liiketoiminta kuluttajansuojan varjolla.

Nyt jääkin nähtäväksi loppuuko pikalaina/pikavippi toiminta virossa kokonaisuudessaan, vai yrittääkö joku yhtiö jatkaa sitä lähestulkoon mahdottomalla katteella. Korkokaton oletetaan virossa asettuvan 72% pintaan, joka tarkoittaa, että 100 euron 14vrk pituisesta pikavipistä voi ottaa vain muutaman euron kulun. Tuo muutama euroa ei mitenkään voi olla tarpeeksi kattamaan toiminnasta ja mainostamisesta kertyviä kuluja. Toimiminen on siis mahdotonta.
Tämä on varmasti mukava uutinen mm. Folkialle, joka juuri osti Monetti Oy:n ja sai haltuunsa sen baltian toiminnot.

Pikavippien korkokatto on lähes yksimielisesti tyrmätty aikaisemmin Suomessa ja viranomaiset ovatkin lähteneet siitä, ettei korkokatto ole ratkaisu velkaantumisongelmiin. Korkokaton ongelmaksi on koettu mm. se, että määritelty katto tulee ikäänkuin hyväksytyksi korkotasoksi ja yhtiöt lähtökohtaisesti siirtyvät käyttämään tätä korkeinta mahdollista korkokantaa. Sama on tapahtunut mm. perintäkulujen tapauksessa, joiden maksimimäärät määriteltiin lakiin jokunen vuosi sitten.

Saamme pian nähdä seuraavatko Suomen viranomaiset ja poliitikot Viron viitoittamalla tiellä.

Koko uutinen luettavissa osoitteessa: http://www.moneymarket.fi/forum/comments.php?DiscussionID=89&Focus=268#Comment_268 tai Virolaisesta postimees.ee:stä http://www.postimees.ee/?id=86905

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti