torstai 12. helmikuuta 2009

Euriborin laskun vaikutus luottohintoihin

Moneymarket ( http://www.moneymarket.fi ) ja Taloussanomat (http://www.taloussanomat.fi/) uutisoivat viikolla useiden muiden tahojen tavoin, että 3kk euribor on laskenut jo alle kahden prosentin. Aloin miettimään tänään että tämä tulee varmasti vaikuttamaan kulutusluottojen marginaaleihin rajusti. Esimerkiksi Citibank ja Gemoney ovat sitoneet pankkien tavoin kulutusluottojensa koron 3kk euriboriin jolloin laina on ikäänkuin halventunut asiakkaalle, vaikka asiakas olisikin valmis maksamaan entistä, suurempaa korkoa.

Rehellisesti, kuinka moni meistä miettii kulutusluoton tai autolainan tapauksessa, että hienoa kun korot laskivat. Ajattelumalli joka on yleinene asuntolainoissa on ainakin itseltäni täysin kadoksissa kun kyse on kulutusluotosta. Kuinka moni meistä edes tietää paljonko kulutusluoton korko kulloinkin on tarkalleen, tuskin kovinkaan moni. Tiedämme että korko on suunnilleen 10%, 15% tai 20%, ja tämän olemme valmiita maksamaan, mutta tarkkaa tietoa kulutusluottomme korosta meillä ei ole.

Näinollen on tyhmyyttä kulutusluottoyhtiöiltä olla nostamatta korkoa, sillä vaikka viitekorot ovatkin laskeneet, ovat asiakkaat aivan yhtä halukkaita maksamaan kulutusluotostaan korkeampaa korkoa, joko tietoisesti tai tietämättään.

Oman kulutusluoton kulut ja koron muutoksen vaikutukset pystyy helposti laskemaan tällä lainalaskurilla:

http://www.moneymarket.fi/pages/calculator

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti